5 tipp az ételpazarlás ellen, hogy a bolygónak is jól teljenek az ünnep

2022-12-02 09:07 #Karácsony #karácsony #fenntartható #tippek

5 tipp az ételpazarlás ellen, hogy a bolygónak is jól teljenek az ünnep

Az ételpazarlás nem csak az ünnepekkor, hanem egész évben óriási probléma. Egyes becslések szerint minden évben a még fogyasztásra alkalmas ételek legalább 30%-a, körülbelül 2,5 milliárd tonna élelmiszer landol a kukában. Ez különösen szomorú annak fényében, hogy ez az élelmiszer mennyiség képes lenne felszámolni az éhezést az egész világon. A karácsony a jócselekedetek időszaka, ezért ha máskor nem, legalább ilyenkor tegyünk az ételpazarlás ellen, hogy a bolygónak is jól teljenek az ünnepek.

  1. Légy nyitott új receptekre

Szerencsére már tele van az internet vegán vagy vegetáriánus receptekkel, amik képesek egy az egyben megidézni a tradicionális ünnepi ízeket. Idén tegyél egy szép gesztust a bolygó irányába, és fogd vissza a húsos ételek számát. Miért van erre szükség? A húsipar különféle ágazatai az emberek által termelt üvegházhatású gázok 14,5%-áért felelősek.1

  1. Ne akard túlteljesíteni magad

Tudjuk, hogy a karácsony a finom lakomákról és a szebbnél szebb terítékekről (is) szól, de idén próbáld meg lazábban felfogni az ünnepeket. Hidd el, ha jó a társaság, ezek a külsőségek nem számítanak, sokkal inkább a jó hangulat lesz az, ami megmarad. A kevesebb fogás kisebb ételpazarlással, és ami a legjobb, kevésbé stresszes. 

  1. Egyeztess a szeretteiddel

Az ételpazarlás elkerülésének legegyszerűbb módja, ha egyeztetünk a vendégekkel, hogy ki mit és mennyit enne szívesen. Például feleslegesen ne főzzünk egy nagy lábasnyi levest, ha a meghívottak nagy része egyáltalán nem szeretne enni belőle. Ezzel a szuper egyszerű lépéssel nem a bolygónkról, de a saját vállunkról is veszünk le terhet. 

  1. Írj precíz bevásárlólistát

A felesleges költekezést és ételvásárlást is elkerülhetjük, ha utána nézünk az összes receptnek, és precíz bevásárlólistákat készítünk. Ennek köszönhetően a boltban csak az és csak olyan mennyiségben kerül a kosárba, ami tényleg szükséges. 

  1. Tervezz a maradékokkal

Maradékokra akkor is számítani kell, ha a bevásárlás és sütés-főzés közben a pontos adagok kimérésére törekedtünk. A karácsonyi ebédek és vacsorák előtt készítsünk elő mindent a maradékok mentésére: ürítsük ki a fagyasztót, szedjünk elő ételhordókat és kérdezzük meg a vendégeket, ki mit vinne haza szívesen. 

Források:

1: https://www.fao.org/news/story/en/item/197623/icode/ 

Kapcsolódó tartalmak

Karácsony

Ingyenesen letölthető karácsonyi ajándék lista

  • 2022-11-28 15:48

Itt az ideje a karácsonyi ajándékokat kitalálni és beszerezni! Ingyenesen letölthető sablonunkkal egyszerűen nyomonkövetheted a folyamatot, így elkerülheted az ajándékvásárlási káoszt. 

Karácsony

Egyszerű, fenntartható és szinte ingyen van – Dekoráld a fenyőfádat idén a saját kézzel készített fa csillagokkal

  • 2022-11-30 13:11

Az idei fenyő dekorációját egyszerűre és természetközelire tervezed? Esetleg szereted személyes, kézzel készített díszekkel ünnepi köntösbe öltöztetni a fát? A legjobb helyen jársz, hiszen ez az egyszerűen és pillanatok alatt elkészíthető fa csillag tökéletes dísze lesz idén a karácsonyfának.

0